Goud: € 70,03 gram, Zilver € 0,91 gram, Platinum € 31,18 gram

Hoeveel goud is er op de wereld?
De totale hoeveelheid goud op aarde blijft relatief constant omdat goud een duurzaam metaal is dat niet vergaat of verloren gaat, maar simpelweg van eigenaar verandert door handel en gebruik. De totale hoeveelheid goud die op de wereld beschikbaar is, wordt geschat op ongeveer 197.576 metrische ton. Dit omvat al het goud dat ooit is gedolven en nog steeds in omloop is, inclusief goud dat wordt bewaard als reserves door centrale banken, goud dat wordt gebruikt voor sieraden, goud dat wordt verhandeld op de financiële markten en goud dat wordt bewaard door particulieren en instellingen. 

 

Hoeveel zilver is er op de wereld?

De totale hoeveelheid zilver die op de wereld beschikbaar is, is moeilijker precies vast te stellen dan bij goud, omdat zilver op veel verschillende manieren wordt gebruikt en veel meer in industriële toepassingen wordt verbruikt dan goud. Volgens schattingen van verschillende bronnen, waaronder de United States Geological Survey (USGS), wordt geschat dat er wereldwijd ongeveer 2,5 miljoen metrische ton zilver is gedolven tot aan 2022.

 

De beschikbare zilverreserves worden voortdurend bijgewerkt naarmate er meer zilver wordt ontdekt, ontgonnen en gebruikt. Het is ook belangrijk op te merken dat zilver in tegenstelling tot goud veel meer wordt verbruikt in industriële toepassingen, zoals elektronica, zonnepanelen, medische apparatuur en vele andere industrieën. Hierdoor kan de beschikbare hoeveelheid zilver fluctueren op basis van economische en technologische ontwikkelingen wat tevens ook weer invloed heeft op de actuele edelmetaal prijs. 

Over het algemeen wordt geschat dat de totale hoeveelheid zilver op de wereld aanzienlijk groter is dan die van goud, maar de exacte hoeveelheid kan variëren afhankelijk van de bron en het tijdstip van meting.

Zoeken