Goud: € 70,03 gram, Zilver € 0,91 gram, Platinum € 31,18 gram

De Oorsprong

De gouden 5 gulden, officieel bekend als het gouden vijfje, werd voor het eerst geslagen in 1826 met het portret van de overgrootvader van Wilhelmina, Willem 1. De munt was destijds een wettig betaalmiddel en diende als een symbool van de Nederlandse welvaart en stabiliteit. In 1912, onder het bewind van Koningin Wilhelmina, werd een speciale editie van het gouden vijfje uitgebracht. In de regeringsperiode van Wilhelmina kwam enkel het jaar 1912 uit. Dit vijfje werd in een oplage geslagen van 1 miljoen exemplaren. Hoeveel exemplaren er uiteindelijk zijn overgebleven is onbekend. Sommige munten zijn destijds ingeleverd bij de bank toen de munt uit circulatie ging. Ook is een gedeelte van de exemplaren omgesmolten voor het goud. De munt weegt tevens de helft van een gouden tientje, namelijk 3,36 gram met een goudgehalte van 900/1000. 

Het Ontwerp

Het ontwerp van het gouden Wilhelmina vijfje uit 1912 is een meesterwerk van de Nederlandse munten. Op de voorzijde van de munt prijkt een majestueuze afbeelding van Koningin Wilhelmina, omringd door het opschrift “Wilhelmina Koningin”. De achterzijde van de munt toont het Nederlandse wapen, geflankeerd door symbolen van welvaart en handel en “Koninkrijk der Nederlanden”. Het ontwerp straalt koninklijke grandeur en nationale trots uit, en heeft vele bewonderaars over de hele wereld. Zo werd het gouden vijfje niet alleen door verzamelaars gewaardeerd, maar droeg men deze munt ook als sieraad in een gouden hanger als teken van trots. Het vijfje had een diameter van 18 mm met een gekartelde rand. Niet te vergeten, dat de munt ook vervalst werd. Met name in de jaren 70 en 80 kwamen steeds meer (koperen) vervalsingen op de markt. Deze munt had soms wel een lager gehalte goud, maar was geen officiële munt. Ook wel bekend als het juweliers-vijfje.

 

Betekenis en Zeldzaamheid

 

Deze gouden munt heeft niet alleen een esthetische waarde, maar ook een historische en financiële betekenis. Als herinnering aan het koninklijke jubileum van Koningin Wilhelmina en als een symbool van Nederlandse trots, vertegenwoordigt deze munt een belangrijk hoofdstuk in de Nederlandse geschiedenis. Bovendien is de beperkte oplage van deze jubileummunt een factor die bijdraagt aan zijn zeldzaamheid en waarde op de verzamelmarkt. Tevens wordt deze munt ook gekocht als belegging

 

Conclusie

Het gouden vijfje uit 1912 blijft een glansrijk voorbeeld van Nederlandse numismatiek en koninklijk erfgoed. Met zijn prachtige ontwerp, historische betekenis en zeldzaamheid heeft deze munt een speciale plaats verworven in de wereld van munten verzamelen. Als een geliefd verzamelobject en een tastbare herinnering aan een belangrijk jubileum in de Nederlandse geschiedenis, zal het gouden vijfje uit 1912 altijd een bron van bewondering en fascinatie blijven voor verzamelaars, beleggers en liefhebbers over de hele wereld.

Zoeken