Goud: € 71,14 gram, Zilver € 0,92 gram, Platinum € 30,16 gram

De Oorsprong

De zilveren rijksdaalder van Koningin Juliana werd geslagen vanaf 1959 t/m 1966. Na een tijd van wederopbouw en economische ontwikkeling na de Tweede Wereldoorlog, vertegenwoordigde deze munt stabiliteit en vooruitgang voor het Nederlandse volk. Haar introductie markeerde een nieuw hoofdstuk in de Nederlandse monetair geschiedenis en werd al snel een herkenbaar symbool van de Nederlandse welvaart.

Het Ontwerp

Het ontwerp van Juliana’s zilveren rijksdaalder is een meesterwerk van vakmanschap en symboliek. Op de voorzijde van de munt prijkt een elegante afbeelding van Koningin Juliana, omringd door het opschrift “Juliana Koningin der Nederlanden”. De achterzijde toont het Nederlandse wapen, geflankeerd door symbolen die de nationale identiteit en trots vertegenwoordigen. Het ontwerp straalt koninklijke waardigheid en nationale trots uit. De zilveren knaak heeft een gewicht van 15 gram en een zilvergehalte van 720/1000. Netto bevat de zilveren rijksdaalder 10,8 gram zilver. De diameter van de munt is 33 mm in tegenstelling tot de nikkelen rijksdaalder die een slag kleiner is (29 mm).


De Nalatenschap

De zilveren rijksdaalder van Koningin Juliana heeft een blijvende nalatenschap achtergelaten, zowel binnen als buiten Nederland. Als een belangrijk onderdeel van de Nederlandse numismatische geschiedenis wordt deze munt nog steeds gekoesterd door verzamelaars en liefhebbers van over de hele wereld. Haar tijdens de regeerperiode geslagen munten zijn niet alleen waardevolle verzamelobjecten, maar ook tastbare herinneringen aan een belangrijk tijdperk in de Nederlandse geschiedenis. Totaal zijn er 46,8 miljoen rijksdaalders geslagen. Door o.a. de zilverwaarde in de munt zijn er de afgelopen tientallen jaren vele munten weer versmolten. Hoeveel er nog precies overgebleven zijn is onbekend.

Beleggen

De zilveren 2,5 gulden is nog steeds een bekende munt voor veel Nederlanders. De
munt is niet alleen geliefd onder verzamelaars, maar ook onder veel beleggers vanwege o.a. de zilverwaarde en historische waarde. Veel beleggers kopen graag Nederlands zilvergeld (zilveren guldens, rijksdaalders en 10 guldenmunten) als belegging. Aangezien dit zowel zilverwaarde bevat en nog steeds makkelijk herkenbaar en nostalgie is voor veel Nederlanders.

Conclusie

Juliana’s zilveren rijksdaalder blijft een glansrijk voorbeeld van koninklijk erfgoed en vakmanschap. Met haar elegante ontwerp en historische betekenis belichaamt deze munt de trots en welvaart van het Nederlandse volk onder het bewind van Koningin Juliana. Als een geliefd verzamel en beleggingsobject en een symbool van nationale trots, zal de zilveren rijksdaalder van Juliana altijd een belangrijke plaats innemen in de geschiedenis van Nederland en haar koninklijke familie.

Zoeken