Goud: € 70,03 gram, Zilver € 0,91 gram, Platinum € 31,18 gram

Een Korte Geschiedenis van Koper

Koper is een van de eerste metalen die door de mens werden ontdekt en gebruikt, daterend uit het neolithicum. Vanwege zijn unieke eigenschappen, zoals zijn uitstekende geleidbaarheid voor elektriciteit en warmte, zijn corrosiebestendigheid en zijn buigzaamheid, werd koper al snel een essentieel materiaal in verschillende culturen en beschavingen.

 

In de oudheid werd koper veel gebruikt voor het maken van wapens, gereedschappen, sieraden en munten. Zo zijn er door de geschiedenis heen vele munten in koper geslagen. In Nederland werd de halve cent en 1 cent van verschillende jaren in koper geslagen. Hogere muntwaardes werden al snel in zilver geslagen. De oude Egyptenaren, Grieken, Romeinen en vele andere beschavingen waardeerden de waardevolle eigenschappen van koper en gebruikten het voor een breed scala aan toepassingen.

 

 

Eigenschappen van Koper

Koper is een roodachtig metaal dat bekend staat om zijn uitstekende geleidbaarheid voor elektriciteit en warmte. Deze eigenschap maakt het onmisbaar in de elektronica-industrie, waar het wordt gebruikt voor de productie van draden, kabels, printplaten en andere elektrische componenten.

 

Daarnaast is koper ook zeer buigzaam en corrosiebestendig, waardoor het geschikt is voor diverse vormgevings- en constructietoepassingen. Het wordt vaak gebruikt in de bouwsector voor leidingen, dakbedekking, gevelbekleding en ornamenten vanwege zijn duurzaamheid en esthetische aantrekkingskracht.

 

Toepassingen van Koper

 

Het gebruik van koper strekt zich uit over een breed scala aan industrieën en toepassingsgebieden. Enkele van de meest voorkomende toepassingen zijn:

 

  1. Elektronica: Koper wordt veel gebruikt in de elektronica-industrie vanwege zijn uitstekende elektrische geleidbaarheid. Het wordt gebruikt in draden, kabels, printplaten en elektrische componenten.

 

  1. Bouw en architectuur: In de bouwsector wordt koper vaak gebruikt voor leidingen, dakbedekking, gevelbekleding, regenpijpen en ornamenten vanwege zijn duurzaamheid, corrosiebestendigheid en esthetische aantrekkingskracht.

 

  1. Transport: Koper wordt gebruikt in de auto-industrie voor de productie van radiatoren, remleidingen en elektrische bedrading. Het wordt ook gebruikt in de lucht- en ruimtevaartindustrie voor verschillende toepassingen.

 

  1. Gezondheidszorg: Koper heeft antibacteriële eigenschappen en wordt daarom gebruikt in ziekenhuizen en medische apparatuur om de verspreiding van ziektekiemen te verminderen.

 

 

Artistieke Waarde van Koper

 

Naast zijn functionele toepassingen heeft koper ook een sterke artistieke waarde. Kunstenaars over de hele wereld gebruiken koper voor het maken van creatieve doeleinden zoals sculpturen, sieraden, munten, reliëfs en andere decoratieve objecten vanwege zijn unieke glans, textuur en buigzaamheid. Lees tevens in een andere blog hoe men een vloer maakte met bronzen stuivers. 

De warme, roodachtige kleur van koper en zijn vermogen om door oxidatie een prachtig patina te ontwikkelen, maken het een geliefd materiaal onder kunstenaars die streven naar expressie en schoonheid in hun creaties. Op moment van schrijven van deze blog (28-03-24) staat de koperprijs ongeveer €7,50,- per kilo

 

Conclusie:

Koper is een veelzijdig metaal dat een belangrijke rol speelt in verschillende aspecten van ons leven, van industrie en technologie tot kunst en decoratie. Zijn unieke eigenschappen, waaronder uitstekende geleidbaarheid, buigzaamheid en esthetische aantrekkingskracht, maken het een onmisbaar materiaal dat zowel functioneel als artistiek waardevol is.

Zoeken