Gratis verzending vanaf 75 euro binnen NL*
Vertrouwd en ervaren
Verzamel leuke extra's bij uw aankopen


Nog geen producten in uw winkelwagen.

Wilhelmina en haar muntslag


Wilhelmina Helena Paulina Maria werd geboren in 's-Gravenhage op 31 augustus 1880. Zij was het enige kind van Willem III en diens tweede vrouw Emma van Waldeck-Pyrmont. Omdat alle kinderen uit het eerste huwelijk van Willem III al voor zijn dood waren overleden, werd Wilhelmina bij het overlijden van haar vader op 23 november 1890 Koningin der Nederlanden onder voogdij schap van haar moeder Koningin Emma.

Wilhelmina groeide op tot een vrouw met een uitermate eigenzinnig karakter. Ze was zakelijk, nuchter en - zoals sommigen meenden bijna zonder humor. Daarnaast koesterde zij een bijzonder hoge opvatting van haar functie, die ze als een roeping beschouwde. Ook koesterde zij een grote achting voor haar voorouders.

Op 6 september 1898 werd Wilhelmina, achttien jaar oud, in de Nieuwe Kerk te Amsterdam officieel ingehuldigd als Koningin der Nederlanden. 7 februari 1901 volgde haar huwelijk met Hendrik, hertog van Mecklenburg Schwerin. Uit dit weinig gelukkige huwelijk werd op 30 april 1909 Prinses Juliana geboren. In de oorlogsjaren groeide Wilhelmina uit tot een nationaal symbool van verzet tegen de bezetter en groeide de populariteit van het Oranjehuis tot ongekende hoogte. Zo werd ook de onderstaande munt bewerkt door het verzet. De tekst op de munt verwijst naar Wilhelmina’s verblijf in Londen en de helm naar het symbool van strijd en Wilhelmina's openlijke verzet op de radio tegen de Duitsers.

Vijftig jaar nadat Wilhelmina de koninklijke waardigheid officieel aanvaardde, droeg zij die op 4 september 1948 over aan haar dochter Juliana. Wilhelmina trok zich daarna terug op Slot Het Loo waar ze haar biografie 'Eenzaam maar niet alleen' schreef. Wilhelmina overleed op 28 november 1962.

 


Ontwerpen Wilhelmina

Wilhelmina is de eerste Oranjevorst die van jong meisje tot oude dame op de munten vrijwel helemaal kan worden gevolgd. De eerste munten met haar beeldenaar verschenen in 1892. Deze munten zijn bekend geworden als "Wilhelmina met loshangend haar'. Dat vertedering oproepende meisjesportret diende bij de officiële inhuldiging in 1898 natuurlijk vervangen te worden door een wat plechtstatige type munt. Dat werd het 'Kroningstype', door velen uitgeroepen als de mooiste Koninkrijksmunt ooit. De productie ervan leverde echter voortdurend problemen op.

Dat was de reden dat de munt in 1910 werd vervangen door 'De hermelijnen mantel'. De verschijning van het portret met het opgestoken haar had wel een heel profane reden: de zilverinhoud van de Nederlandse gulden werd verlaagd en er diende dus een nieuwe beeldenaar te komen om de oude munten van de nieuwe te kunnen onderscheiden. Het vijfde en laatste portret van Wilhelmina verscheen op de eerste munten die in 1948 na de bevrijding in omloop werden gebracht. Tevens het laatste ontwerp en jaar waarin munten van Wilhelmina zijn geslagen. Een leven in vijf munten!

Het portret op de gulden van 1892 is vervaardigd door Willem Jacobus Schammer (1849-1893), medailleur te Utrecht en in die tijd als tweede stempelsnijder verbonden aan's Rijks Munt. Alle guldens van dit type werden geslagen tussen 1892 en 1897 en dragen als muntmeesterteken de hellebaard die toebehoorde aan H.LA. van den Wall Bake.

De munten van Wilhelmina werden geslagen in de volgende muntwaardes:

-Halve cent
-1 cent
-2,5 cent
-5 cent
-10 cent
-25 cent
-Halve gulden
-1 Gulden
-2,5 Gulden
-5 Gulden (Goud)
-10 Gulden (Goud)
-Gouden dukaat 

 

Tot slot, werden er diverse soorten papiergeld voor Nederland gedrukt met ontwerpen van Wilhelmina, waaronder een serie die gemaakt werd in Amerika. Deze muntbiljetten werden gedrukt in de waardes 1 gulden, 2.5 gulden, 10 gulden, 25 gulden, 50 gulden en de 100 gulden. De laatste 2 waardes zijn dan ook nog beperkt te vinden, vandaag de dag en derhalve zeer zeldzaam. 

 

 

 

Blogs over munten en bankbiljetten

1000 Gulden biljet Spinoza

Het duizend gulden biljet Spinoza is een bijzonder stukje geldgeschiedenis uit Nederland. Het biljet werd uitgegeven in 1973 en was het hoogste bankbiljet dat ooit in Nederland werd gedrukt. Het bijzondere aan dit biljet is niet alleen de waarde ervan, maar ook het portet op de voorzijde van het biljet: de filosoof Baruch Spinoza. In deze blog gaan we dieper in op het duizend guldenbiljet Spinoza en zijn context.

Lees meer...

Goud en zilver

Goud en zilver zijn edelmetalen die al duizenden jaren worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Ze hebben beide unieke eigenschappen die ze geschikt maken voor verschillende toepassingen, zoals dat edelmetaal eeuwen lang gebruikt werd en nog steeds voor munten, maar ook sieraden, investeringen en industriële productie. In deze blog zullen we dieper ingaan op de eigenschappen van goud en zilver en wat hun waarde bepaalt.

Lees meer...

Beatrix en haar muntslag

Beatrix Wilhelmina Armgard werd op 31 januari 1938 in Baarn geboren als eerste kind van Prinses Juliana en Prins Bernhard. Een deel van haar jeugd bracht ze vanwege de 2e Wereldoorlog door in Canada. Beatrix volgde onderwijs aan het Baarns Lyceum en studeerde later in Leiden rechten, sociologie en geschiedenis. Op 7 februari 1956 werd zij als erfgenaam de kroon' geïnstalleerd als lid van de Raad van State, het hoogste adviescollege van de regering.

Lees meer...

Contact

  • David-Coin
  • Nederland
  • Youtube
  • Facebook

Betaal veilig met

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe collecties en aanbiedingen.Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.